Institut für ArchitekturInstitut für Architektur

Vortragsreihe "POSITIONEN": Termine im WiSe 22/23

Studieren im Ausland: jetzt bewerben bis zum 10. Dezember 2022

Call for applications

Join the Alliance4Tech Master program to become part of a truly European community of students!

Dear Architecture Students!

We are opening the call for applications for Master students to the newly established Alliance4Tech Master program of the Institute of Architecture. The Alliance4Tech Master program is a joint initiative of  the architecture faculties of TU Berlin, Politecnico di Milano (Polimi) and Universidad Politécnica de Madrid (ETSAM).  Together with the M.Sc. Master certificate of TU Berlin you will earn a joint Alliance4Tech Certificate (M.Sc.) of the three partner universities.

Are you interested in:

-  Free mobility between the three partner institutions?
-  The idea of a truely European Campus?
-  Spending a least two semesters abroad in the partner institutions in Milan and Madrid to widen your       academic horizon and to get to know other European cultures?
-  Maybe even writing your Master Thesis with a second advisor from one of the partner universities?
-  Being abroad with an Erasmus+ grant without having to apply for it separately?
-  Becoming part of the growing Alliance4Tech community of students and professors under the guidance of engaged program coordinators?
-  Participating in interesting spring or summer schools together with your fellow A4Tech students?

If your answers were mainly positive and you are curious about finding out more, then don’t hesitate to check the details and apply by December 10, 2022

Prior to the deadline the program directors of the three partner universities will hold an online meeting where there will inform about their faculties and will answer questions of the applicants. The exact date in mid April is yet to be announced.

Alliance4Tech is a strategic partnership established in 2016 between the four funding members of Politecnico di Milano, Technische Universität Berlin, CentraleSupelec Paris, and University College London, joined by the Universidad Politécnica de Madrid as associate partner in 2020, committed to the longterm goal of a free and open European Campus.

You can read all about the Alliance4Tech partnership and program under:
www.alliance4tech.eu

You can find more information about the application procedure under:

For information regarding the course offer and study plan please contact the program director of the Institute of Architecture Prof. Dr. Jörg Gleiter:

IfA AG für Vielfalt und Gleichstellung

Schwarzer Rolli, Hornbrille: Buchvorstellung mit Karin Hartmann

Schwarzer Rolli, Hornbrille
Plädoyer für einen Wandel in der Planungskultur
27.10.2022, 18.15 Uhr im Hörsaal A151

"In einer amerikanischen Studie war unlängst zu lesen, Sexismus und Rassismus seien in der Architektur so weit verbreitet, dass es diesen Themen gegenüber eine brancheneigene Abneigung gäbe. Wie ist eine solche exkludierende Arbeitskultur entstanden? Obwohl seit kurz nach der Jahrtausendwende auch in Deutschland die Mehrheit der Absolvent*innen weiblich ist, machen es fachkulturelle Weichenstellungen Frauen schwer, in der Architektur zu bleiben. So gehen der Planung viele gut ausgebildete Talente verloren. In Schwarzer Rolli, Hornbrille werden aus intersektional-feministischer Perspektive die strukturellen Ursachen untersucht, die Frauen – und alle anderen Personen, die keine weißen cis Männer sind – aus der Branche verdrängen. Wie können Lehre, Fachdiskurs und Selbstverständnis diverser werden? Wo fehlen in der gebauten Umwelt die Erfahrungen einer pluralistischen Gesellschaft? Wie gelingt ein Wandel in der Planungskultur?"

Buchpräsentation mit Karin Hartmann
Im Gespräch mit Jan Kampshoff, Elke Beyer und weitere Beteiligte der AG zu Diversität und Gleichstellung am IfA

Nachwuchsarchitekt*Innentag 2022

Austrittsvorlesung Prof. Raoul Bunschoten

Symposium „Plečnik Now“

Einladung zum Symposium „Plečnik Now“, das am 4.11.2022 in Kooperation mit dem slowenischen Kulturzentrum SKICA Berlin am IfA stattfindet.

Das KVV (kommentiertes Vorlesungsverzeichnis) mit Infos zur zu den Lehrveranstaltungen und Einführungsveranstaltungen findet ihr ab sofort im Downloadbereich.

Zeitpläne Abschlussarbeiten SoSe 2022

Im Download-Bereich findet ihr ab sofort die Zeitpläne für Abschlussarbeiten im Bachelor und Master Architektur.